Het vakantiekamp is een initiatief van Kom op tegen Kanker

Wat is het vakantiekamp?

Een kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld twee jaar. In deze periode kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens een te groot infectiegevaar. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen, organiseert Kom op tegen Kanker voor hen elk jaar een speciaal kamp. Kom op tegen Kanker doet dat al sinds 1989.

Het werkt daarvoor samen met de vier grote medische centra in Vlaanderen waar kinderen met kanker behandeld worden: het UZ Gent, het UZ Gasthuisberg in Leuven, het UZ Antwerpen en het UZ Brussel.
De kinderen kunnen gratis mee op kamp. Dat is mogelijk dankzij o.a. de opbrengst van de actie De Pet op tegen Kanker. En uiteraard dankzij de steun van een aantal sponsors, en door de inzet van vrijwilligers - verpleegkundigen en monitoren - die de kinderen mee begeleiden.

Kankerbehandeling loopt door

Het kamp is er voor kinderen en tieners van 6 tot 17 jaar die in behandeling zijn voor kanker en kinderen tot één jaar na hun laatste behandeling. De medische teams van de kinderziekenhuizen beslissen welke kinderen er mee op kamp kunnen. En ze zorgen voor hun eigen medisch personeel: zo kennen de kinderen de verpleegkundigen al.

De kankerbehandeling van de kinderen kan op kamp gewoon doorgaan: inspuitingen of infusen voor chemotherapie, controles van de bloedwaarden ... Ingrijpendere onderzoeken of behandelingen worden iets vervroegd of iets verlaat zodat in de mate van het mogelijke alle kinderen mee op kamp kunnen. En als het echt niet anders kan, gaat een verpleegkundige op kamp wel eens met een kind voor een dagje terug naar het ziekenhuis.

De kinderen worden op kamp echt in de watten gelegd: de kok zorgt voor alles wat ze graag lusten, de monitoren bedenken leuke spelletjes, zien erop toe dat zonnehoedjes opgezet worden, dat de kinderen ingesmeerd worden, dat het middagdutje gerespecteerd wordt en dat de jasjes dicht zijn als het frisser wordt ...

Het vakantiekamp is een initiatief van Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.